tisdag 30 september 2008

Jag har gjort en tavla

























Att ha ett ordspråk på väggen som är lite svårtolkat lockar ögat. Jag köpte en ram och tog fram våra Asterix album. Ur dessa album kan man hitta många besynnerliga uttryck på latin. Googla på latinska ordspråk och det finns mycket att finna även där. På min tavla finns översättningen skriven i liten stil längst ned till höger - för att se det måste man titta noga.

Undrar hur "Jag är i trädgården" skrivs på latin - en sådan tavla skulle vara kul att ha. Är det någon som kan latin som läser detta?

söndag 28 september 2008

Kommentera gärna!

Äntligen verkar det som att jag har fått ordning på kommentars-fältet. Tyvärr kunde inte alla skriva en kommentar tidigare. För en ny bloggare tar det en stund att få alla funktioner på plats....

Du som besöker mig -Välkommen! - lämna gärna en kommentar då blir jag glad och så hittar jag vidare ut i den stora bloggvärlden.

Vi hörs!

Bild: Ordning och reda

fredag 26 september 2008

Växthuskänsla inomhus


















Varför inte en bokhylla för växter. Spira heter denna och finns hos http://www.skulpturfabriken.se/ . En riktigt fin rumsavdelare. Varför inte förlänga sommarkänslan, ock skapa "växthus" inomhus. Skärma av en del av ett rum med en luftig bokhylla, placera ut många men lättskötta växter. Ta in en en trädgårdstol & vattenkanna. Slå dig ner och dröm dig bort.

Bild från Skulpturfabriken

torsdag 25 september 2008

Omtänksam ljusstake















Loveisa är en trearmad ljusstake gjord av rördelar som jag hittade på Designtorget.

Det fina är att 10% av försäljningen går till Barncancerföreningen, en patient- och anhörigförening som arbetar med att skapa förutsättningar för en så normal och positiv tillvaro som möjligt för barn och familjer som drabbats av cancer.

Tänk vad fint det kan bli av gamla rördelar, när man renoverar så ska man nog alltid ta en extra funderare på vad som ska hamnar i containern... Det är så många gånger jag ser något enkelt i butikerna och funderar på varför inte göra detta själv. Listan på små och stora projektidéer kan göras lång.

I detta fall med tanke på att en del av priset går till gott ändamål köper jag gärna ljusstaken.
Bild: Designtorget.se

söndag 21 september 2008

Årets vindruvor

Nu är våra vindruvor klara och de smakar gott!















Jag har varit lite elak mot druvan genom åren. När vi flyttade in hade druvan tagit över hela växthuset. Jag klippte ner den, förmodligen på helt fel tid. Har på senare år lärt mig att man bara får beskära vindruvor på sommaren och vid jul & nyår. Beskär man vid fel tid så blöder den mycket.

Inte nog med beskärning på fel tid, jag bestämde mig för att lägga stengolv i växthuset och grävde bort mycket jord. Jag sparade en yta runt vindruvan men jag tror att vissa rötter saknade sitt tjocka lager av jord.

Nåväl i år när druvan har hämtat sig från min oömma behandling så får vi massor av druvor. Tack vinddruvan för att du står ut med mig och jag lovar att du ska få all den skötsel du behöver i framtiden.

onsdag 17 september 2008

Handelsträdgård på cykelavstånd

Jag är lyckligt lottad, jag kan ta cykeln till Hannas trädgård!






Hannas trädgård är en liten fin handelsträdgård med noga utvalt sortiment av växter och saker som drivs av en familj. Trädgården är döpt efter äldsta dottern. Jag får alltid goda råd & tips vid varje besök.

Besök dem gärna! www.hannas.se

Bild: Hannas

måndag 15 september 2008

Piri Piri betong

För några veckor sedan gick jag en betongkurs hos Piri Piri i Hammarby sjöstad.
Betong är ett kul material att arbeta med. På kursen fick vi göra krukor och några mindre saker. Vi använde formar för iskuber, tvålformar och plastkrukor.
Efter kursen har jag fått ett annat öga för former i plast vart än jag går i butiker. Kan man göra något fint med en sådan form tro? ...kommer jag på mig själv stå och fundera Jag har köpt några formar och kommer att fortsätta skapa i betong. Det kommer att bli en del för trädgården Jag återkommer säkert med mer i ämnet betong i framtiden.
Bild: egen

söndag 14 september 2008

Till Utö

Den sista seglingen för säsongen gick till Utö. Lite svalt +10 c men med tillgång till landström och medhavt litet element blir det ganska varmt inne i båten väl framme i gästhamnen.

Vi seglar sedan några år tillbaka en Späckhuggare (Dansk välseglande lite båt). Vår späckhuggare är lite annorlunda med träöverbyggnad av mahogny och teak. Tidigare ägare köpte ett späckhuggarskrov och lät bygga överbyggnad och inredning i klassisk stil. Båten är en lite pärla, se denna hemsida: http://www.tom.jelsing.dk/anja/

Om två veckor tas båten upp på land och vi får fundera på vart nästa års semestersegling ska gå. Får man önska lite mindre regn i juli 2009 ...

Bild: Egen

torsdag 11 september 2008

Adirondack i barnstorlek

Däckstolen adirondack är en fin stol i klassisk Amerikansk new englandstil.

Jag hittade denna stol för barn hos Breja i Sickla! http://www.breja.se/

Är den inte helt fantastiskt fin. Modellen är ganska enkel, är man någorlunda händig kanske man kan snickra ihop en liknande stol i vinter. Om inte, finns den på rea hos Breja just nu. Breja är en liten butik med fina barnsaker, väl värd ett besök.
Bild: egen

Boken med massor av perenner

Jag har några olika trädgårdsböcker men det händer att jag andå inte hittar det jag söker. För att utöka hemmabiblioteket beställde jag Perenner - Våra trädgårdsväxter av Marie Hansson.

Det är vacker bok som kan användas på många sätt. Som idé- och inpirationskälla för växtval till den egna trädgården, men också som praktisk guide när man söker växter för en speciell plats i trädgården eller när man behöver tips om goda grannar i rabatten. Boken innehåller över 2800 växtbeskrivningar och ca 1000 bilder. Nu har jag många sidor att studera....

tisdag 9 september 2008

Ilse Jacobsens vackra gummistövlar

Det är nog bara att inse att hösten är på gång. Nåväl regn och rusk kräver bra kläder som gärna också får tilltala själen. Jag hittade Ilse Jacobsens fina gummistövlar.

Höstarbetet i trädgården kommer att vara mycket roligare i ett par fina stövlar.

När arbetet är klart varför inte slå klackarna i taket med något elegant från samma designer.

http://www.ilsejacobsen.dk/

Bilder från Ilse Jacobsen

måndag 8 september 2008

Stolt Stormhatt & Ånglok

Lördagen den 30 augusti åkte min son och jag ånglok till Nynäshamn från Stockholm C. Det var lite Harry Potter känsla att finna ett stor stort svart rykande ånglok med många gamla vagnar på Centralen. Det är den ideella föreningen Nynäshamns Järnvägs- museum som värmer upp sitt fina gamla lok och kopplar på vagnar och kör passagerare vid högtidliga tillfällen som Skärgårdsdagen & Julmarknaden i Nynäshamn. http://www.njm.nu/ Vilken stämning ombord, ångvisslan tjöt och alla ombord hade ett stort leende på läpparna. Rekommenderas om man har en fallenhet för gamla grejer - som jag..



Väl framme i Nynäs var kommersen i full gång och intill stationen sålde en handelsträdgård utvalda perenner. Jag fattade direkt tycke för en fin stormhatt (Aconitum napellus). En "mormors" perenn som jag saknar i min trädgård. Stormhatten blir ca 1 meter hög, blommar i juli-september med fina "djupblå munkhättor" och trivs i halvskugga.

Blomman är giftig, främst rötterna, det är bra att känna till. En förteckning över giftiga växter iträdgård 0ch på fönsterhyllan finns här: http://www.odla.nu/giftinformation/giftinformation.shtml

lördag 6 september 2008

Äppeltider

I min frys finns äppelmos kvar sedan förra året. Jag tycker om att safta & sylta men glömmer ibland kvar en del i frysen. Nu är det äppeltider igen och jag måste göra av med förra årets skörd innan jag kan fylla på med nytt. Har du äppelmos så prova gärna detta recept på äppelkaka.



~~~~
1 ägg
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl äppelmos
1 tsk kanel
100 g margarin
~~~~

Vispa ihop ägg & socker. Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i ägg och sockerblandningen till en torr grynig deg.
Smörj en form med avtagbara kanter. Lägg i hälften av degblandningen i botten av formen. Bred ut äppelmos strö på kanel. Fyll sedan på med resten av degblandningen. Klicka ut margarinet över kakan. Gräddas ca. 55 min i 175 grader.

fredag 5 september 2008

Alliumlökar beställda!

Jag har alltid beundrat allium som blommar i maj - juni och lyser upp rabatterna. Jag måste försöka att plantera dessa i min trädgård!

Alliumsläktet är stort, det finns omkring 300 arter. De trivs bäst på en väldränerad plats i solen. Skär man inte ned blomställningen efter blomning står fröställningen kvar länge som prydnad.

I går gjorde jag slag i saken och surfade runt för att shoppa lökar. Jag hittade http://www.plantastic.se/ och det blev raskt en beställning på följande tre sorter:


Allium aflatunense Purple Sensation – Kirgislök Purple Sensation

Djupt purpurvioletta blomhuvuden, mycket omtyckta av humlor. Trevliga i perennrabatten, gärna svävande över lite lägre grannväxter. Arten kommer från centrala asien. Löken har en starkt lukt och sägs kunna skrämma bort sork. Höjd: 70-90 cm




Allium atropurpureum - Vinlök


Vackert mörkt lila/vinröd allium. Härstammar från södra europa.

Höjd: 60-80 cm

Sist men inte minst beställde jag en magnifik...

Allium Gladiator

Vackra bollformade blomställningar som blir upp till 15 cm i diameter.

Höjd: 100 cm




Lökarna levereras i slutet av september. Nu måste jag ta en funderare på var i mina rabatter dessa fina lökar ska få gro. Jag återkommer med resultatet - håll tummarna för att de vill växa hos mig. Bilder: Plantastic.

torsdag 4 september 2008

Mums - Mjölkfri glass & hemmagjord chokladssås



Jag har en son som är mjölkallergisk och varje gång jag hittar en ny produkt som är så lik det vi andra icke allergiska äter blir jag glad. Jag vill att min son ska kunna känna sig som alla andra och äta så likt som det bara är möjligt. Tofulines nya choklad och vaniljglass smakar väldigt likt "vanlig" glass.

Lite vardagslyx, jag brukar koka ihop en chokladsås på några minuter som blir mycket god till glass. Blir det sås över, spara den i kylskåp. Den kan användas som toppingmuffins.


Chokladsås:

  • 1,25 dl kakao
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • en smula snabbkaffe


Blanda kakao, socker & vatten i en kastrull, koka upp, rör hela tiden det bränner lätt vid. Låt koka på svag värme några minuter. Smaksätt med lite snabbkaffe.

onsdag 3 september 2008

Tidningen Trädgårdsliv får mitt hjärta att klappa fortare


Trädgårdsliv är en vacker tidning. Jag tummar just nu nr.3 som kom ut i somras.
Tidningen innehåller intressanta reportage och vackra bilder från första till sista sidan. Till och med annonsörerna verkar vara valda med stor omsorg. Tidningen finns att köpa på pressbyråer och daglivaruaffärer samt ett antal utvalda butiker.
Håll utkik den 22 september kommer nr.4 med reportage från New York. Jag längtar...

måndag 1 september 2008

Min fina krasse tackar för sig

Före:
Krassen har blommat vackert hela sommaren men nu ser den lite luggsliten ut. Det är dags att ersätta sommarblommorna med en fin höstplantering. Skottkärran rullas ut lastad med nya växter.

Efter:
Jag har köpt ettårigt prydnadsgräs med "vippor" i lila, ett nyzeeländskt lin med breda långa mörkröda blad ('Purpureum'Phormium tenax) samt traditionell höstljung. Ljungen är perenn, i vår planterar jag ut den i trädgården.
Jag hoppas att plantering ska se fin ut både under hösten och kommande vinter.



"Så som i Enköping" / Trädgårdsdagen

Enköpings parker är ett populärt utflyktsmål. På lördag den 6 september är det trädgårdsdag. Sedan invigningen av trädgårdsdagen år 2005 har ett antal nya idéträdgårdar skapats varje år varav de flesta fortfarande finns kvar. Den välkände trädgårdsdesignern Piet Oudolf har gjort en idéträdgård och i fjol anlades ett par spännande teman som " Schack - Matt " av Mona Holmberg och Ulf Strindberg och " Linnés nyckel " av Parkkontoret. Årets nyheter har skapats av Alsta Trädgårdar, engelska författaren och trädgårdsdesignern Noel Kingsbury och studenter vid Mälardalens trädgårdsmästarutbildning KY. Läs mer på Enköpings unika parker här: http://www.enkoping.se/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=1201

Bild: Enköping.se

Trädgårdsmässan Taxinge Slott 5 - 7 september 2008.

I helgen är det åter dags för Taxinge slotts årliga trädgårdsmässa. Vandra runt bland många trädgårdsutställare, passa på att få tips och samla på idéer.

Taxinge slottscafé har dessutom norra Europas största kakbord med ca 50 sorters hembakat bröd. Taxinge är väl värt ett besök!


http://www.taxingeslott.se/?show=startsida

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails