I dag tog jag fram elflugan, en klassiker som jag verkligen tycker om. 19 små lampor lyser fint och skapar gemyt. VIsst är det härligt att vi går mot jul! Trevlig Helg !!!
fredag 28 november 2008
Elflugan på plats
I dag tog jag fram elflugan, en klassiker som jag verkligen tycker om. 19 små lampor lyser fint och skapar gemyt. VIsst är det härligt att vi går mot jul! Trevlig Helg !!!
torsdag 27 november 2008
Gysinge


Från handsmidd spik till rokokobord och nyproducerad 1700-tals kakelugn. Var och en av produkterna satt i sitt historiska sammanhang. Du får med andra ord inte bara veta vad du ska köpa, du får också reda på produktens historiska bakgrund, vad du ska ha den till och hur du monterar och använder den.
Den kanske mest iögonfallande nyheten i Handbok No 8 är hemma-hos-reportagen, ett 60-tal sidor med nedslag i fem olika hem där ägarna alla haft byggnadsvård för ögonen och Gysinges produkter och kunnande i ryggen. Dessutom har 1970-talet fått göra intåg på Gysingescenen: här visas, tro det eller ej, hur man bäst renoverar en mexitegelvilla från 70-talet med Gysinges hjälp!
tisdag 25 november 2008
Julfrimärke skapade av Nobelfestdekoratör

Årets julfrimärken har skapats av blomsterdekoratören Gunnar Kaj. Gunnar Kaj är för nionde året i rad konstnärligt ansvarig för samtliga blomsterarrangemang på Nobelfesten och är van att hantera stora kvantiteter blommor och blad. Cirka tiotusen blommor används för att dekorera blå salen, blommorna flygs in från San Remo. Förra året var det fem florister, en snickare och 24 elever från floristlinjen vid Komvux i Upplands-Bro som arbetade med arrangemangen de hade då tre dagar på sig att komponera blomsterprakten. De har fullt upp in i det sista med att vattna blommorna så att de är på topp när gästerna anländer. Det ska bli spännade att se vad Gunnar skapar i år.
PS, Glöm inte att sista dagen för att skicka julhälsningar med julporto inom Sverige är den 16 december.
måndag 24 november 2008
söndag 23 november 2008
Snön faller!
Jag tog en tur med kameran och upptäckte att klädnyporna hänger kvar på strecket.
Blomlådornas konsoler vilar under ett täcke av snö.
Grannen fick besök av snöplogen, den halkade ner i deras trädgård och staketet gick sönder. Vägen är brant och lutar in mot deras tomt. Nästan varje år är det någon som kör fast där. Staketet har dock klarat sig i flera år nu, men denna första snö var förädisk.
lördag 22 november 2008
Blommande Citrofortunella microcarpa
Foto: Eget
Mitt citrusträd blommar. Kalamondin har ett tätt växtsätt med något hängande grenar, Trädet ger ganska mycket frukt. Frukten är mycket sur, det ska gå att göra marmelad på, jag har inte provat. Skivad frukt kan användas som dekoration. Jag köpte det lilla trädet i våras, det har stått ute hela sommaren. Nu är frågan om hur det ska klara vintern inomhus.
Följande skötselråd för förvaring inomhus har jag hittat:
Citusträd ska stå i ett ljust söderfönster utan element under, komplettera gärna med växtbelysning 12-14 tim/dag. Det går bra med 20 grader varmt, men det bör vara något svalare.
Vattna igenom jorden vid varje vattning och låt den därefter precis torka upp innan nästa vattning. Ge näring 1 gång/månad under vinterhalvåret. Om plantan vrider sig mot ljuset, låt den göra det och snurra inte runt den, det tar på krafterna, alternativt ge lite extra belysning. Duscha gärna trädet på vinter, gör det ordentligt i badkaret/duschen. Låt inte vattnet från duschningen rinna ner i krukan. Ohyra angriper ibland trädet, torka bort och kläm ihjäl det som syns, duscha sedan växten. Ta bort vissna blad och blommor och titta över den så att du upptäcker angrepp tidigt, då är de lättare att få bort. Citrusträdet kan även stå i något förråd eller dylikt med växtbelysning och svalare temperatur. Men temperaturen bör inte gå under 8 grader, var sparsam med vattningen.
Vissa sorter går bättre att förvara varmt på vintern än andra, de som funkar bäst i inomhusklimat är: Kalamondin, limette, chinotto, lime, pompelmus och suckatcitron.
Hoppas, hoppas det ska klara vintern i min hall i söderläge.
fredag 21 november 2008
Enkel & vacker krans till jul

onsdag 19 november 2008
Magnifika ekar

Foto: http://norgig.com
Den svenska ek som brukar anges som den äldsta, är Kvilleken i Småland. Den är ihålig och endast en bråkdel av årsringarna finns kvar, i det vedskal som trädet till stor del består av. 1940 gjorde botanisten Bertil Lindquist en undersökning av trädet och bedömde dess ålder till mellan 750 och 950 år. Om det stämmer, skulle Rumskullaeken som den också kallas, idag vara mellan 800 och 1000 år gammal.Det kan finns mindre ekar som kan vara uppåt och över 800 år gamla, men eftersom det inte går att räkna årsringar i de ihåliga träden blir det svårt att hitta en ek som allvarligt kan konkurrera med Kvilleken om att kallas 'tusenårsek'.
Kvilleken är även Sveriges grövsta träd med en omkrets i brösthöjd på ca 13 meter (eftersom trädet både är kraftigt avsmalnande och deformerat är det svårt att ange ett exakt mått).
På utfykt till Naturhistoriska museét hittade vi en ihålig ek, undrar hur gammal den kan vara?
lördag 15 november 2008
Årets julkort
fredag 14 november 2008
Vatten & Betong

Ytterligare en variant på fågelbad, där vattenväxter skapar ett fint mönster.

Foto: www.360graderkonst.se
Besök gruppens hemsida och se fler fina och inspirerande bilder över deras arbete.
måndag 10 november 2008
Hyr fyr, slott eller koja
söndag 9 november 2008
Glöggtider närmar sig..
Vore det inte trevligt att bjuda på egen glögg till jul? Då är det hög tid att blanda alla ingredienser, det tar minst 4 veckor innan glöggen är klar.

Foto: Rörstrand
Glöggmuggarna på bilden kommer från Rörstrand.
Glögg:
5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
0,5 kg russin
1 pkt jäst
5 st potatisar, tunt skivade
1 bit ingefära
1 liten påse kardemummakärnor
0,5 kaffekopp kryddnejlikor
Gör så här:
Blanda ut jäst med sockret.
Skala och skiva potatisen.
Blanda alla ingredienser i ett spann
Täck spannen med plastfolie och stick små hål i folien
Låt stå i 3 veckor
Sila och tappa upp på flaskor
Låt stå en en vecka så att bottensatsen sätter sig
Filtrera genom melittapåsar
Låt stå lite till, sedan är glöggen klar.
Servera med gorgonzolapepparkakor, lussekatter och annat som hör julen till
fredag 7 november 2008
Trådspira

Foto: Trådspira Idé och Design

Foto: Trådspira Idé och Design

onsdag 5 november 2008
Samla frö
Fröställningarna är riktigt vackra nu, och de pryder trädgården hela vintern.
Lavendel, Lavandula augustifolia
Brinnande kärlek, Lychnis chalcedonica
Ak
Foto: Eget
söndag 2 november 2008
RHS Chelsea Flower Show

lördag 1 november 2008
The pocket garden

