
fredag 30 januari 2009
Engelska trädgårdar på svt

Fridykning

Foto: Nisses
Nisses fridykarklubb håller till i Högdalshallen på fredagar. Duktiga ledare hand om ungdomar som vill träna fridykning. Min son trivs som fisken i vatten men är inte intresserad av att tävlingssimma - då är fridykning perfekt. Ledarna gör ett jättebra arbete och jag vill med dessa rader tacka för det. Följ Nissarna här. Min son syns till vänster i bild, glad efter lyckad skattjakt.
lördag 24 januari 2009
Vitlök (Allium sativum)

Nu är det förkylt igen, sonen har fått ont i örat. Vi testar en gammal huskur mot öroninflammation. Linda in lite hackad vitlök i bomull och fäst paketet med hjälp av ett plåster i örat, det ska ligga löst mot örat inte tryckas in. Vitlök innehåller en viss typ av antibiotika som kan stoppa lokala inflammationer. Nu hoppas jag att kuren ska hjälpa!
Lite fakta om vitlök:
Vitlök finns inte vilt i naturen. Den anses ursprungligen komma från Centralasien, men fick mycket tidigt bred spridning i Medelhavsområdet. Odling av vitlök har varit känd i minst 5000 år. Vitlök odlas idag särskilt i de subtropiska områdena men det sker också betydande produktion i tropiska och tempererade områden. Vitlök bildar mycket sällan frö och all förökning sker genom plantering av klyftor som själva vitlöken består av. Vitlökens blad är inte runda som hos en vanlig lök, utan platta som purjolök. Den färska vitlöken är mycket saftig och det har knappt bildats några skal.
Odla egen vitlök:
Vitlök kan odlas på friland i Sverige. Bästa planteringstid är slutet av september. Vitlöken kan då skördas i slutet av sommaren och under hösten året därpå. Löken delas upp i klyftor och klyftorna planteras 4-5 cm djupt. Avståndet mellan varje klyfta bör vara ca 15 cm. Vitlök trivs bäst i näringsrik lätt jord.Vitlöken är klar att skörda när bladen börjar vissna. Bladen kan när de är unga och fräscha användas som purjolök. De har en mild smak av vitlök.
Bild & Källa: www.ekofrukter.se
tisdag 20 januari 2009
Trädgårdkänsla i januari

Ett utflyktips!

I Sickla finns ett förtjusande café/bistro med trädgårdskänsla året om, väl värt ett besök!
Det är en blandning av bistro, trädgårdscafé, inredningsbutik och blommor - vad kan man mer önska sig. Varför inte afternoon tea.. Läs mer om cafét här.
Foto: http://www.gardenbistro.se/
söndag 18 januari 2009
Håll ordning på skohornet!
SKOHORN & HÅLLARE
- Håll ordning i hallen – Ha alltid skohornet till hands – Inget slitage på väggen - Uppskattad present -
Vi tillverkar en praktisk och funktionell skohornshållare på beställning.
FAKTA:
Skohornshållaren är tillverkad i stavlimmad oljad ek.
Längd 80 cm, bredd 8 cm, djup 3 cm. Skornet är 59 cm långt och finns i grått eller svart.
PRIS: 300 kr/st + frakt
Köp 3 och vi bjuder på frakten.
Vill du har ett annat träslag? Hör av dig.
Kontakta oss här eller skriv en kommentar så hör vi av oss. Välkommen!
fredag 16 januari 2009
Tulpanens dag

Jag missade helt att denna dag firades den 15 januari för att välkomna våren!
Tulpanens dag firas runt om i Sverige, och i sex städer delar floristelever från olika skolor ut tulpaner. Cirka 15 000 svenskodlade tulpaner delades ut i Stockholm, Göteborg, Malmö,
Jönköping, Kalmar och Härnösand.
Allt om trädgård skriver om tulpanens dag här.
Tänk en stor bukett i en Alvar Aalto vas, Vackert!

tisdag 13 januari 2009
Säsongens sista ros
Bläddrade lite bland mina bilder. Denna solros höll ut länge och lyste upp i höstas. Jag brukar så några ettåriga blommor. Solrosor är tacksamma, blir höga och piggar upp. Jag har sniglar i trädgården tyvärr, de gillar solrosor. Jag sår i krukor och låter plantorna bli ganska stora innan de planteras ut i rabatterna, efter det måste man vakta och jaga bort sniglarna under en period. Klarar de första tiden så står de kvar långt in på hösten.
fredag 9 januari 2009
Tid att beskära äppelträd

Foto: Medborgarskolan
Varför inte ta ett träningspass i helgen. Fram med stege, sekatör & liten såg. Nu kan man börja med årets första trädgårdsarbete. Bo Rappne ger sina tips kring beskärning här.
Trevlig Helg!
onsdag 7 januari 2009
Ett riktigt hantverk

måndag 5 januari 2009
Grönt i vila
Gröna rhododendronblad har rullat ihop sig, jag hoppas att jag vattnade nog mycket i höstas så att bladen inte torkar ut. Rhododendron gillar kyla men har svårt att tåla torka. I vilt tillstånd finns de i Himalaya, Burma, Kaukasus och Tibet. Tänk att ha en lite bit av dessa länder i sin trädgård.