lördag 24 januari 2009

Vitlök (Allium sativum)

















Nu är det förkylt igen, sonen har fått ont i örat. Vi testar en gammal huskur mot öroninflammation. Linda in lite hackad vitlök i bomull och fäst paketet med hjälp av ett plåster i örat, det ska ligga löst mot örat inte tryckas in. Vitlök innehåller en viss typ av antibiotika som kan stoppa lokala inflammationer. Nu hoppas jag att kuren ska hjälpa!

Lite fakta om vitlök:

Vitlök finns inte vilt i naturen. Den anses ursprungligen komma från Centralasien, men fick mycket tidigt bred spridning i Medelhavsområdet. Odling av vitlök har varit känd i minst 5000 år. Vitlök odlas idag särskilt i de subtropiska områdena men det sker också betydande produktion i tropiska och tempererade områden. Vitlök bildar mycket sällan frö och all förökning sker genom plantering av klyftor som själva vitlöken består av. Vitlökens blad är inte runda som hos en vanlig lök, utan platta som purjolök. Den färska vitlöken är mycket saftig och det har knappt bildats några skal.


Odla egen vitlök:

Vitlök kan odlas på friland i Sverige. Bästa planteringstid är slutet av september. Vitlöken kan då skördas i slutet av sommaren och under hösten året därpå. Löken delas upp i klyftor och klyftorna planteras 4-5 cm djupt. Avståndet mellan varje klyfta bör vara ca 15 cm. Vitlök trivs bäst i näringsrik lätt jord.Vitlöken är klar att skörda när bladen börjar vissna. Bladen kan när de är unga och fräscha användas som purjolök. De har en mild smak av vitlök.
Bild & Källa: www.ekofrukter.se

1 kommentar:

Jessika sa...

Hej Marie!
Ja, visst är det Jespers mamma :).

Vilka härliga foton du har på din sida. Såg direkt att jag måste beställa en skohornshållare av er. Min mamma klagar alltid att hon aldrig hittar någon hemma hos oss.

Vi har nu flyttat in till Södermalm och städade ur huset i torsdags. Puh! Jätte trötta och har en hel del att fixa på nya stället, men det skall bli roligt.

Hade turen att få igång datorn, den vill inte starta alla dagar, skall nu iväg på service så jag passar på att skriva nu.

Hoppas vitlöken fungerar. Nu skall jag läsa lite på din blogg och sedan göra lite läxa. Jag har inte så bra studieteknik.

Ha det så bra. Vi hörs över bloggen.

Hälsningar från Jessika

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails