fredag 30 januari 2009

Engelska trädgårdar på svt


Oj, ett nytt trädgårdsprogam visas i kväll på SVT - trevligt! Och det bästa är att det kommer att kunna ses i SVT Play - Det är konkurrens om vår enda TV på fredagkvällar - Stargate eller trädgård ?? Mer om progammet finns här.

Fridykning
















Foto: Nisses

Nisses fridykarklubb håller till i Högdalshallen på fredagar. Duktiga ledare hand om ungdomar som vill träna fridykning. Min son trivs som fisken i vatten men är inte intresserad av att tävlingssimma - då är fridykning perfekt. Ledarna gör ett jättebra arbete och jag vill med dessa rader tacka för det. Följ Nissarna här. Min son syns till vänster i bild, glad efter lyckad skattjakt.

lördag 24 januari 2009

Vitlök (Allium sativum)

















Nu är det förkylt igen, sonen har fått ont i örat. Vi testar en gammal huskur mot öroninflammation. Linda in lite hackad vitlök i bomull och fäst paketet med hjälp av ett plåster i örat, det ska ligga löst mot örat inte tryckas in. Vitlök innehåller en viss typ av antibiotika som kan stoppa lokala inflammationer. Nu hoppas jag att kuren ska hjälpa!

Lite fakta om vitlök:

Vitlök finns inte vilt i naturen. Den anses ursprungligen komma från Centralasien, men fick mycket tidigt bred spridning i Medelhavsområdet. Odling av vitlök har varit känd i minst 5000 år. Vitlök odlas idag särskilt i de subtropiska områdena men det sker också betydande produktion i tropiska och tempererade områden. Vitlök bildar mycket sällan frö och all förökning sker genom plantering av klyftor som själva vitlöken består av. Vitlökens blad är inte runda som hos en vanlig lök, utan platta som purjolök. Den färska vitlöken är mycket saftig och det har knappt bildats några skal.


Odla egen vitlök:

Vitlök kan odlas på friland i Sverige. Bästa planteringstid är slutet av september. Vitlöken kan då skördas i slutet av sommaren och under hösten året därpå. Löken delas upp i klyftor och klyftorna planteras 4-5 cm djupt. Avståndet mellan varje klyfta bör vara ca 15 cm. Vitlök trivs bäst i näringsrik lätt jord.Vitlöken är klar att skörda när bladen börjar vissna. Bladen kan när de är unga och fräscha användas som purjolök. De har en mild smak av vitlök.
Bild & Källa: www.ekofrukter.se

tisdag 20 januari 2009

Trädgårdkänsla i januari















Ett utflyktips!
I Sickla finns ett förtjusande café/bistro med trädgårdskänsla året om, väl värt ett besök!

Det är en blandning av bistro, trädgårdscafé, inredningsbutik och blommor - vad kan man mer önska sig. Varför inte afternoon tea.. Läs mer om cafét här.

Foto: http://www.gardenbistro.se/

söndag 18 januari 2009

Håll ordning på skohornet!



SKOHORN & HÅLLARE
- Håll ordning i hallen – Ha alltid skohornet till hands – Inget slitage på väggen - Uppskattad present -

Vi tillverkar en praktisk och funktionell skohornshållare på beställning.

FAKTA:
Skohornshållaren är tillverkad i stavlimmad oljad ek.
Längd 80 cm, bredd 8 cm, djup 3 cm. Skornet är 59 cm långt och finns i grått eller svart.

PRIS: 300 kr/st + frakt
Köp 3 och vi bjuder på frakten.

Vill du har ett annat träslag? Hör av dig.

Kontakta oss här eller skriv en kommentar så hör vi av oss. Välkommen!

fredag 16 januari 2009

Tulpanens dag

Visste ni att tulpanens dag har firats i 19 år?

Jag missade helt att denna dag firades den 15 januari för att välkomna våren!

Tulpanens dag firas runt om i Sverige, och i sex städer delar floristelever från olika skolor ut tulpaner. Cirka 15 000 svenskodlade tulpaner delades ut i Stockholm, Göteborg, Malmö,
Jönköping, Kalmar och Härnösand.

Allt om trädgård skriver om tulpanens dag här.


Tänk en stor bukett i en Alvar Aalto vas, Vackert!



http://www.designonline.se

tisdag 13 januari 2009

Säsongens sista ros
























Bläddrade lite bland mina bilder. Denna solros höll ut länge och lyste upp i höstas. Jag brukar så några ettåriga blommor. Solrosor är tacksamma, blir höga och piggar upp. Jag har sniglar i trädgården tyvärr, de gillar solrosor. Jag sår i krukor och låter plantorna bli ganska stora innan de planteras ut i rabatterna, efter det måste man vakta och jaga bort sniglarna under en period. Klarar de första tiden så står de kvar långt in på hösten.

fredag 9 januari 2009

Tid att beskära äppelträd








Foto: Medborgarskolan

Varför inte ta ett träningspass i helgen. Fram med stege, sekatör & liten såg. Nu kan man börja med årets första trädgårdsarbete. Bo Rappne ger sina tips kring beskärning här.

Trevlig Helg!

onsdag 7 januari 2009

Ett riktigt hantverk


Foto: SVT
Under ledigheten har jag tagit upp en syssla som jag tycker mycket om - att baka bröd. Till vardags kan det vara svårt att få tiden att räcka till men när jag får några lediga dagar kommer inspirationen. Det finns inget bättre än ett gediget hembakat bröd, bäst när det är varmt och bara en liten smula smör på skivan. Mums..
Jag har testat ett recept från programserien Solens mat "Bondlurkens bröd". Det är ett surdegsbröd med durumvetemjöl. Surdegen behöver 2 dygn på sig innan man kan börja baka - men den som väntar på något gott...
Det går att efterlikna stenungsbakat bröd i en vanlig ugn med några enkla knep:
- Lägg det jästa brödet på en förvärmd plåt, då lyfter brödet direkt.
- Spruta in lite vatten i ugnen, brödets yta mjuknar och brödet kan lyfta och blir luftigare.
- Lägg det färdiggräddade brödet på ett galler och spruta lätt med vatten, ytan krakelerar vackert.

måndag 5 januari 2009

Grönt i vila



Det är grönt i trädgården! Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia) hukar i kylan men håller sin gröna färg. Jag har mycket bergenia, de är fina marktäckare, lätta att dela och tåliga. Bladen kan tex. användas som bas i buketter. Gillar man att gjuta i betong har man blad att plocka av hela året, bladen fungerar mycket bra som formar.

Gröna rhododendronblad har rullat ihop sig, jag hoppas att jag vattnade nog mycket i höstas så att bladen inte torkar ut. Rhododendron gillar kyla men har svårt att tåla torka. I vilt tillstånd finns de i Himalaya, Burma, Kaukasus och Tibet. Tänk att ha en lite bit av dessa länder i sin trädgård.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails