lördag 22 november 2008

Blommande Citrofortunella microcarpa


















Foto: Eget

Mitt citrusträd blommar. Kalamondin har ett tätt växtsätt med något hängande grenar, Trädet ger ganska mycket frukt. Frukten är mycket sur, det ska gå att göra marmelad på, jag har inte provat. Skivad frukt kan användas som dekoration. Jag köpte det lilla trädet i våras, det har stått ute hela sommaren. Nu är frågan om hur det ska klara vintern inomhus.

Följande skötselråd för förvaring inomhus har jag hittat:
Citusträd ska stå i ett ljust söderfönster utan element under, komplettera gärna med växtbelysning 12-14 tim/dag. Det går bra med 20 grader varmt, men det bör vara något svalare.

Vattna igenom jorden vid varje vattning och låt den därefter precis torka upp innan nästa vattning. Ge näring 1 gång/månad under vinterhalvåret. Om plantan vrider sig mot ljuset, låt den göra det och snurra inte runt den, det tar på krafterna, alternativt ge lite extra belysning. Duscha gärna trädet på vinter, gör det ordentligt i badkaret/duschen. Låt inte vattnet från duschningen rinna ner i krukan. Ohyra angriper ibland trädet, torka bort och kläm ihjäl det som syns, duscha sedan växten. Ta bort vissna blad och blommor och titta över den så att du upptäcker angrepp tidigt, då är de lättare att få bort. Citrusträdet kan även stå i något förråd eller dylikt med växtbelysning och svalare temperatur. Men temperaturen bör inte gå under 8 grader, var sparsam med vattningen.

Vissa sorter går bättre att förvara varmt på vintern än andra, de som funkar bäst i inomhusklimat är: Kalamondin, limette, chinotto, lime, pompelmus och suckatcitron.

Hoppas, hoppas det ska klara vintern i min hall i söderläge.

Källa: http://www.tradgardsmastaren.com/

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails