söndag 9 november 2008

Glöggtider närmar sig..

Under medeltiden kom seden att under vintern dricka varmt, kryddat vin till Norden och Baltikum via det tysktalande Europa. I dessa områden dricks olika varianter av drycken fortfarande, särskilt i advents- och jultider. Mer om glöggens historia finns här.

Vore det inte trevligt att bjuda på egen glögg till jul? Då är det hög tid att blanda alla ingredienser, det tar minst 4 veckor innan glöggen är klar.













Foto: Rörstrand

Glöggmuggarna på bilden kommer från Rörstrand.

Glögg:
5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
0,5 kg russin
1 pkt jäst
5 st potatisar, tunt skivade
1 bit ingefära
1 liten påse kardemummakärnor
0,5 kaffekopp kryddnejlikor

Gör så här:

Blanda ut jäst med sockret.
Skala och skiva potatisen.
Blanda alla ingredienser i ett spann
Täck spannen med plastfolie och stick små hål i folien

Låt stå i 3 veckor

Sila och tappa upp på flaskor
Låt stå en en vecka så att bottensatsen sätter sig
Filtrera genom melittapåsar

Låt stå lite till, sedan är glöggen klar.

Servera med gorgonzolapepparkakor, lussekatter och annat som hör julen till

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails